Skip to content

The Gardens: New Environments for Healing

Laurence S. Rockefeller Outpatient Pavilion, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, 160 East 53rd Street

New York, New York

1999

Description

In this state-of-the-art cancer treatment facility, eight sculptural garden and fountain areas demonstrate the possibility of healing environments during the coming decades. These sculptural spaces offer a quiet atmosphere for relaxation and contemplation amidst the hub of clinical activity. The sculpture operates as a wall or several walls separating check in and check out areas from the patient waiting area. The waiting areas accommodate patients’ friends and families who are undergoing outpatient treatment for cancer and recurring many times during treatment. Each waiting area on 9 floors and the lobby are constructed with classic garden metaphor and evoke the feelings of a garden through stone, bronze, stained glass, wood, and water, a small fountain in each provides a soothing sound and poetry addressing the landscape context of each garden found etched into stone. In addition, a sculptural water wall in the 53rd Street lobby announces entry and defines the lobby waiting area. The garden is a metaphor for cyclical change and healing, creating a compassionate atmosphere for patients and their families. The garden and fountain areas offer a cutting edge approach to hospital and outpatient healing services.

Information

INFORMATION

Location
Laurence S. Rockefeller Outpatient Pavilion, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, 160 East 53rd Street, New York, NY

Date
1999

Medium
Etched Black Slate, Bronze, Etched Glass And Stained Glass, Granite, Mosaic, Wood, and Planting

Commissioned by
Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Architect 
Perkins Eastman, New York, New York

Subcontractor
Rathe Productions, New York, NY

Client Reference
Clarice Albright, Memorial Sloan Kettering Cancer Center