Skip to content

Description

This winning entry for the Memorial Competition is designed as a series of discrete, changing places within a larger integration of sculpture and landscape on a third of an acre of the city hall. Five dedicatory sculptures, one for each branch of the armed services, create spaces for public gathering and private contemplation, suggesting the relationship of the individual and their service to the American democratic community. A reflecting pool forms the central axis of the memorial, bisected by granite paths that appear to float on the water. These paths begin at the public sidewalk and end in intimate seating areas on either side of the reflecting pool. The composition of sculpture and landscape elements honors the veterans and opens new urban space for the city.

Information

INFORMATION

Photo Credit Rik Sferra

Location
Walnut Creek, California

Date
2004

Medium
Granite, Water, Landscape

Dimensions
1/3 acre

Commissioned by
City of Walnut Creek Public Art Program in cooperation with the City of Walnut Creek, Department of Engineering

Engineer
Patrell Engineering Group Inc., Glendora, CA, Structural Engineering Sherwood Engineers, San Francisco, CA, Civil Engineering

General Contractor
Jensen Corporation, General Contractor

Subcontractor
Metal Letters, Bronze Fabrication

Client / Reference
Carrie Lederer, Curator of Exhibitions and Programs City of Walnut Creek

Photography 
Rik Sferra,
Minneapolis, MN